Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.9.2003, Zdeněk Kabát, článek
V poli 3D grafiky se objevuje staronový hráč – společnost XGI, která měla na kontě GPU SiS Xabre, nyní vypustila rodinu grafických čipů pro desktopy i notebooky. Mezi celkem 10 novými GPU se vyjímá tzv. Volari Duo, grafická karta se dvěma čipy, kompatibilní s DirectX 9.0.
danno77 | 17.9.20038:45
neviem o com diskutovat, nikdy som s ATI ovladacmi nemal sebemensi problem, a to skusam docela dost novych hernych titulov.
Odpovědět0  0
Mican (6) | 17.9.200321:19
Dneska už jsou ATi ovladače v pohodě, ale při vzpomínkách na ovladače k čipu Rage Pro mi doteďka naskakuje husí kůže. Nebyla hra, kde by se všechno vykreslovalo tak jak mělo. Proti tomu byly prví ovladače pro Xabre úplná špička.
Odpovědět0  0
Likso | 17.9.20038:26
Vyrobit kartu je jedna věc a udělat k ní funkční ovladače věc jiná. Podle mého nejméně půl roku nebudou schopni splodit k nim nějaký použitelný ovladač, zvláště k těm 2 procesorovým. ATI se Nvidii vyrovnala v ovladačích teprve nedávno ­( i to je diskutabilní ­) a to vyrábí grafiky už dost dlouho.
Odpovědět0  0
viper. (5) | 17.9.200312:11
to je ale spíše otázka přístupu k danému problému, než neschopnosti napsat správné ovladače ! Každá společnost, včetně samotné Nvidie, má po uvedení nového produktu problémy s ovladači a téměř půl roku trvá, než se vše optimálně vyladí. I z tohoto důvodu je vlastně půlroční cyklus uvádění nových grafických na trh vlastně nesmyslný !!! Než firmy vůbec stačí napsat bezproblémové ovladače a než vývojáři začnou používat nové vlastnosti karet ve svých hrách, tak to trvá zatraceně dlouho.
U XGI bude hodně záležet na přístupu, zkušenosti s ovladači už rozhodně mají :­-­)

Viper
Odpovědět0  0
viper. (5) | 16.9.200319:15
Nejvýkonnější grafické karty od XGI s názvem Volari Duo jsou zvláštní tím, že stejně jako kdysi neblaze proslulá Voodoo5, i tyto karty budou integrovat dva GPU na jedné desce.

Proč neblaze proslulé Voodoo 5 ??? Je pravdou že, se Voodoo 5 opozdilo oproti původnímu uvedení na trh, ale pořád to byl druhý nejrychlejší akcelerátor na trhu po GeForce 2 GTS ! Voodoo 5 sice nemělo T&L jednotku, ale v době jeho uvedení na trh to bylo stejně jedno, protože prakticky neexistovaly herní tituly, které by z T&L dokázaly něco využít, kromě Giants Citizen Cab., která byla ­"těžce­" optimalizovaná pro GF 2 GTS.
Jinak v porovnání z GF 2 GTS kartě Voodoo 5 nic nechybělo a jestliže byla v benschmarcích GF 2 GTS o něco lepší, tak v reálu, ve hrách samotných, byl tento rozdíl prakticky nepostřehnutelný a to nemluvím o zapnutém FSAA, kde bylo naopak Voodoo 5 rychlejší než GF 2 GTS !
A že mělo Voodoo 5 napájecí konektor ? A co ? vždyť také byly na kartě dva čipy. Dnes Ati nebo Nvidia také používá napájecí konektory na svých kartách přesto, že čipy jsou vyráběny lepšími výrobními procesy a na kartě je používán pouze jeden čip....
Myslím, že Voodoo 5 ­"proslulo­" něčím úplně jiným . Na co se dnes zapomíná je to, že to bylo právě Voodoo 5, které způsobilo ­"revoluci­" v používání FSAA. A to že i dnes po třech letech od uvedení Voodoo 5 patří 3dfx metoda FSAA stále mezi nejlepší,o tom není pochyb.Tímto Voodoo 5 opravdu proslulo monohem více, ale na to se již jaksi zapomělo........

Viper
Odpovědět0  0
Daniel | 9.1.200418:47
Souhlasim viděl jsem FSAA an Voodoo 5 dondes ­"nepřekonáno­".Měl jsem ji pujčenou.A....velmi problémová instalace driveru,nutné uti.,a často nekompatibilní s ofic updaty MS.
Odpovědět0  0
Daniel | 9.1.200418:47
Souhlasim viděl jsem FSAA an Voodoo 5 dondes ­"nepřekonáno­".Měl jsem ji pujčenou.A....velmi problémová instalace driveru,nutné uti.,a často nekompatibilní s ofic updaty MS.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.